Kdo smo?

Že 151 let je minilo …

 • … od ideje, ki se je porodila Konjičanu Franzu Lambrechtu, da bi dal zgraditi v rodnih Konjicah ustanovo, namenjeno revnim, bolnim, slabotnim in tistim, ki nimajo primernega domačega okolja. Lambrechtova ideja je postala resničnost leta 1871, ko je ustanova že sprejela prvih 20 stanovalcev. Poimenovali so jo Lambrechtov dom. Do danes se je z razvojem precej spremenila njegova zunanja podoba in organizacijska struktura. Lambrechtov dom je sicer še vedno najstarejši dom na Slovenskem, vendar po kvaliteti dela in načinu delovanja sodi v sam vrh institucionalnih ustanov.

  Dom je bil prenovljen leta 2009 in se nahaja v Slovenskih Konjicah, poimenovanih tudi mesto cvetja in vina. Zgradba je umeščena na rob mesta, ob vznožje Konjiške gore. V bližini stoji cerkev, katere zavetnik je Sveti Jurij, po legendi znan kot pogumen mladenič, ki je premagal hudobnega zmaja. Zunanjost doma je pisana in mavričnih barv ter se prepleta z otroško živahnostjo, ki prihaja iz sosednje osnovne šole. Ravno tkanje vezi med radoživimi otroci in izkušnjami starejših v domu, daje odličen rezultat medgeneracijskemu povezovanju in druženju. Svoje znanje si v bližnji Gimnaziji pridobivajo dijaki, športniki in rekreativci pa vestno obiskujejo Športno dvorano, kjer si nabirajo športnih moči. Le nekaj metrov od Lambrechtovega doma je park ob katerem se nahajata še dva konjiška vrtca ter Varstveno delovni center. Obiskovalci Slovenskih Konjic si imajo možnost ogledati še prenovljeno mestno jedro, katerega začetki segajo 870 let nazaj v preteklost. Severni del stavbe Lambrechtovega doma ponuja pogled na vinorodni okoliš Škalc, kjer se nahajajo vinogradi in najsodobnejša vinska klet v Evropi. Vse našteto daje našemu domu življenje z dodano vrednostjo.

  Dom je v grobem razdeljen na stanovanjski in negovalni del. Sobe so standardne eno in dvoposteljne ter nudijo udobno bivanje 160 stanovalcem. Vsem je na voljo strokovno izobražen kader, ki svoje delo opravlja vestno, predvsem pa humano in etično ter individualno naravnano.

  Poleg institucionalnih kapacitet pa s storitvijo pomoči družini na domu nudimo zdravstveno nego našim občankam in občanom. Gre za osebe, ki bivajo v domačem okolju, vendar zaradi starosti in bolezni niso zmožne same poskrbeti zase. Zaradi moderne zasnove Lambrechtovega doma imamo na razpolago tudi prostore za dnevno varstvo oseb. K nam imajo možnost priti ljudje, ki si želijo preživeti dan v druženju z vrstniki.

  Prisrčno vabljeni, da nas obiščete in se morebiti odločite za bivanje med nami.

 •  

  Irena Vozlič Stjepčević, direktorica